Kucharz (ZSZ)

Gastronomia, w obszarze której pracuje kucharz, jest branżą usługową. Według prowadzonych analiz rynek gastronomiczny jest wciąż rozwijającym się. W Polsce rynek lokali gastronomicznych nie jest nasycony. Jak podaje Euromonitor w Polsce ilość zakładów gastronomicznych przypadających na 1000 mieszkańców jest kilkakrotnie niższa niż w innych krajach europejskich, co daje powody by sądzić, że wciąż przybywać będzie miejsc pracy dla kucharza.

Tym bardziej, że zaznacza się trend, od lat występujący w Europie Zachodniej i Stanach Zjednoczonych, coraz częstszego spożywania posiłków poza domem i korzystania z usług gastronomicznych nawet w z okazji dotychczas bardzo rodzinnych uroczystości i świąt jak np. kolacja wigilijna.

Już obecnie, na podstawie ofert pracy, zamieszczanych w różnych mediach, należy wnioskować, że kucharz to jeden z najmniej obarczonych ryzykiem bezrobocia zawodów. Z badań opinii publicznej, przeprowadzonych przez TNS OBOP, opublikowanych w raporcie "Zawód kucharza w oczach Polaków" wynika, że prawie trzy czwarte Polaków uważa zawód kucharza za atrakcyjny, tyle samo postrzega go jako dający duże możliwości rozwoju i podnoszenia kwalifikacji zawodowych. Prawie 16% uważa także, że zawód kucharza jest gwarancją wysokiego wynagrodzenia. Popularności zawodu sprzyja fakt, że wielu kucharzy stało się postaciami medialnymi; inną przyczyną jest możliwość zatrudnienia na rynku europejskim.

Kształcąc się w zawodzie kucharz posiądziesz wiedzę dotyczącą:

  1. Różnych kultur kulinarnych,
  2. Właściwego stosowania produktów spożywczych, 
  3. Odpowiedniego łączenia składników najlepszej jakości tworząc wyrafinowane w smaku potrawy, desery i napoje.

Zdobędziesz umiejętności podawania przygotowanych przez siebie dań w jak najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie, tak aby serwowane przez Ciebie dania wyglądały jak dzieła sztuki. Wśród Twoich nowych nabytych zdolności znajdzie się również układanie menu, jadłospisów oraz zarządzanie wydatkami na produkty spożywcze.

Jako absolwent tego kierunku możesz znaleźć zatrudnienie we wszystkich typach zakładów gastronomicznych, m. in.:

  • restauracjach, 
  • barach, 
  • kawiarniach, 
  • stołówkach, 
  • domach opieki,
  • hotelach,
  • pensjonatach, 
  • domach wczasowych, 
  • na promach i statkach.

Jakie cechy powinien posiadać dobry kucharz?

  • dokładność, ze względu na konieczność wykonywania czynności związanych ze stosowaniem ściśle określonych norm i receptur przy sporządzaniu potraw,
  • poczucie estetyki i higiena osobista, które mają wpływ na jakość przygotowywanych posiłków, 
  • podzielność uwagi, by móc jednocześnie wykonywać kilka czynności,
  • uzdolnienia plastyczne, które mogą być wykorzystywane przy dekorowaniu wyrobów kulinarnych.

Jakie są wymagania zdrowotne do wykonywania tego zawodu?

Praca kucharza odbywa się w większości czasu na stojąco, w pomieszczeniach, gdzie panuje często wysoka temperatura i duża wilgotność powietrza. To powoduje, że kucharz powinien odznaczać się dobrym ogólnym stanem zdrowia i wytrzymałością fizyczną.

Bezwzględnym przeciwwskazaniem do podjęcia nauki w tym zawodzie są:

Nosicielstwo jakichkolwiek chorób zakaźnych i pasożytniczych, płaskostopie i skrzywienie kręgosłupa, przewlekłe choroby skóry (szczególnie rak) i układu nerwowego, alergie pokarmowe, zaburzenia bądź utrata zmysłu smaku, choroby płuc i przewodu pokarmowego oraz zaburzenia psychiczne.
Istnieje możliwość zatrudnienia osoby niepełnosprawnej.

Nauka w zasadniczej szkole zawodowej trwa 3 lata. Uczeń po zakończeniu nauki będzie zdawał egzamin zewnętrzny pozwalający na uzyskanie kwalifikacji:

T.6. Sporządzanie potraw i napojów

  • Przechowywanie żywności
  • Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów

Absolwent szkoły kształcący się w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz uzyskanie wykształcenia średniego.

Absolwent szkoły kształcący się w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz uzyskanie wykształcenia średniego.

Jako absolwent tego kierunku możesz znaleźć zatrudnienie we wszystkich typach zakładów gastronomicznych, m. in.:

  • restauracjach, 
  • barach, 
  • kawiarniach, 
  • stołówkach, 
  • domach opieki,
  • hotelach,
  • pensjonatach, 
  • domach wczasowych, 
  • na promach i statkach.

Kontakt z nami:

Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich
ul. Skarbowa 2
47-200 Kędzierzyn-Koźle

tel. (77) 4825950
fax. (77) 4825950

Email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Media społecznościowe:

 

Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich