12 marca podczas targów gastronomicznych GASTROSILESIA, w Międzynarodowym Centrum Kongresowym (MCK) w Katowicach, odbył się finał IV Kulinarnego Pucharu Śląska Szkół Gastronomicznych (KPŚSzG). Wśród finalistów znalazła się również drużyna z Zespołu Szkół nr 1 w Kędzierzynie – Koźlu - Bartosz Budny i Paulina Psiuk.

Uczniowie naszej szkoły mieli okazję zmierzyć się z drużynami ze szkół gastronomicznych z różnych części Polski. Ocenie poddawano między innymi: obróbkę wstępną mięsa (rozbiór kurczaka ), obróbkę wstępna warzyw i owoców (znajomość podstawowych technik rozdrabniania warzyw oraz umiejętność wykorzystania ich w praktyce), a także wykonanie, praca zespołu i prezentacja dań.

Pierwsze miejsce zdobyła drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim, drugie miejsce Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi, trzecie miejsce zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Bytomiu.

Pomimo tego, że nie stanęliśmy na podium, możliwość wzięcia udziału w takim konkursie, oraz spotkanie mistrzów w dziedzinie sztuki kulinarnej, podniosło nasze umiejętności oraz pozwoliło zdobyć nowe doświadczenia.

 

Uczniowie o szkole:

Kontakt z nami:

Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich
ul. Skarbowa 2
47-200 Kędzierzyn-Koźle

tel. (77) 4825950
fax. (77) 4825950

Email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Media społecznościowe:

 

Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich