"Z babcinej kuchni" – podsumowanie konkursu

Miło nam poinformować, że zwyciężczynią konkursu na najciekawszy świąteczny przepis kulinarny została Patrycja Wiencek. Patrycja podzieliła się z nami przepisem na moczkę. Przepis ten otrzymała od swojej babci, która moczkę zawsze robi na święta. Dla wszystkich zainteresowanych podajemy zwycięski przepis:

MOCZKA

składniki:

  • 900 ml kompotu z agrestu (bez owoców)
  • 900 ml kompotu z truskawek (bez owoców)
  • 900 ml kompotu ze śliwek (bez owoców)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 200 g rodzynek
  • 200 g orzechów laskowych
  • 200 g płatków migdałów
  • 1 duży piernik (ok. O,5 kg)
  • 2-3 paczki pierników "uszatki"
  • 1 łyżka masłą
  • 1 łyżka mąki
  • cytryna do smaku

Pierniki namoczyć. Do kompotów dodać cynamon, rodzynki, orzechy, migdały i zagotować. Pierniki przetrzeć przez sito, dodać do kompotów i ponownie zagotować. Sporządzić zasmażkę. Wymieszać dokładnie moczkę. Dodać cytryny do smaku.

SMACZNEGO !

Kontakt z nami:

Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich
ul. Skarbowa 2
47-200 Kędzierzyn-Koźle

tel. (77) 4825950
fax. (77) 4825950

Email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Media społecznościowe:

 

Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich