17 maja w ZS nr 1 odbył się finał szkolnego konkursu o tytuł „Najlepszego Kucharza i Cukiernika w ZS nr 1”, wyłonieni w etapie teoretycznym przyszli kucharze wykonali danie makaronowe z kuchni włoskiej oraz zadanie techniczne polegające na wykonaniu jaj w koszulkach (poche), z kolei uczniowie technikum technologii żywności o spec. Cukiernik wykonali tort z okazji Dnia Matki oraz zadanie techniczne polegające na sporządzeniu rogalików z ciasta drożdżowego.
Jury w składzie p. Anety Stania- właścicielki Hotelu i Restauracji „Magiczny Zakątek”, p. Jolanty Piechowiak- wieloletniej nauczycielki i egzaminatorki przedmiotów gastronomicznych oraz p. Eweliny Kowaś- dyrektor ZS nr 1 oceniło potrawy i ciasta pod kontem:
- smaku i zapachu;
- wykorzystanych technik wykonania i dekoracji;
- kreatywnego przygotowania i prezentacji;
- wykonania zadania technicznego zgodnie z zasadami;
Tytuł Najlepszego Kucharza w ZS nr 1 zdobył- Karol Lerch- uczeń trzeciej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych;
Tytuł Najlepszego Cukiernika w ZS nr 1 zdobyła Maja Rieger- uczennica pierwszej klasy technikum technologii żywności o spec. Cukiernik
Dziękujemy Grupie Azoty ZAK S.A oraz Radzie Rodziców w ZS nr 1 za zasponsorowanie upominków dla uczestników konkursu.
Szczególnie dziękujemy Wam młodym adeptom sztuki kulinarnej i cukierniczej:
Mai Rieger, Ameli Zych, Dominice Skomskiej, Izabeli Morawiec, Pawłowi Kruczkowi, Karolowi Lerch, Juli Wilczyńskiej, Dawidowi Sadowskiemu oraz Marcie Kaczorowskiej.