21 grudnia 2020 r. komisja konkursowa wyłoniła następujących laureatów:
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Nauka w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych dla absolwentów gimnazjów trwa 4 lata, a dla absolwentów szkół podstawowych 5 lat.
KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
CELE KSZTAŁCENIA:
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
1. W zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
1) oceny jakości surowca;
2) przechowywania żywności;
3) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
4) obsługi sprzętu gastronomicznego;
5) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
6) wydawania dań.
2. W zakresie kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
1) oceniania jakości żywności;
2) planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia;
3) organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej;
4) wykonywania usług gastronomicznych;
5) ekspedycji potraw i napojów.
Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin).
Zapraszamy do udziału w szkolnym konkursie: “Smaki i aromaty Świąt Bożego Narodzenia”
I. Konkurs skierowany jest do wszystkich uczniów Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie-Koźlu
Jak degustować wino?
Na to pytanie odpowiadał nam dzisiaj nas Pan Waldemar Wczasek – właściciel winnicy SYNAPSA, który wprowadzał uczniów klasy 3 technikum...