Szanowni Nauczyciele, Drodzy Uczniowie W imieniu Koła Naukowego Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej (KNŻiPŻ) pragnę poinformować o zaplanowanym przez nas wydarzeniu...
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Konkurs kulinarny
Hufiec Pracy w Kędzierzynie-Koźlu przy współpracy z Zespołem Szkół nr 1 zorganizował konkurs kulinarny ,,Potrawy wielkanocne”. Do konkursu przystąpili uczniowie...
Kurs kelnerski
8 lutego odbył się kurs kelnerski podstawowy dla uczniów ZS nr 1, przeprowadzony przez mistrza Polski w kelnerstwie, trenera, właściciela...
Laureaci szkolnego konkursu świątecznego „Smaki i aromaty świąt Bożego Narodzenia”
21 grudnia 2020 r. komisja konkursowa wyłoniła następujących laureatów:
Zapraszamy do udziału w szkolnym konkursie: „Smaki i aromaty Świąt Bożego Narodzenia”
I. Konkurs skierowany jest do wszystkich uczniów Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie-Koźlu
Jak degustować wino?
Na to pytanie odpowiadał nam dzisiaj nas Pan Waldemar Wczasek – właściciel winnicy SYNAPSA, który wprowadzał uczniów klasy 3 technikum...
KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Kierunki kształcenia- branża gastronomiczna i cukiernicza
CELE KSZTAŁCENIA:
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
1. W zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
1) oceny jakości surowca;
2) przechowywania żywności;
3) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
4) obsługi sprzętu gastronomicznego;
5) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
6) wydawania dań.
2. W zakresie kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
1) oceniania jakości żywności;
2) planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia;
3) organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej;
4) wykonywania usług gastronomicznych;
5) ekspedycji potraw i napojów.
Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin).
W trakcie nauki nauczysz się:
– jak zostać szefem kuchni;
– zarządzać restauracją;
– zasad dietetyki;
– zasad obsługi konsumenta;
– sporządzać potrawy, desery, ciasta i napoje;
– organizować przyjęcia;
– prowadzić działalność gospodarczą.
Nasi absolwenci znajdują zatrudnienie w:
– restauracjach;
– hotelach;
– domach przyjęć;
Pracują jako: szefowie kuchni, kucharze, barmani, bariści, kelnerzy, doradcy dietetyczni lub prowadzą własną działalność gospodarczą.
Po ukończeniu technikum możesz studiować:
– dietetykę;
– technologię żywności;
– jakość i bezpieczeństwo żywności;
– gastronomię i hotelarstwo;
– lub inny interesujący cię kierunek.