W poniedziałek 18.10.2021r. uczniowie klasy 4cT uczestniczyli w wycieczce przedmiotowej z biologii odwiedzając wystawę BODY WORLDS z cyklu VITAL, dotyczącą anatomii człowieka...
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Zaproszenie do udziału w Erasmusie
Zapraszamy uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharzy do udziału w projekcie „Staże zagraniczne drogą do międzynarodowych kwalifikacji zawodowych”...
Warsztaty kulinarne dla uczniów szkół podstawowych pt. „Kuchnia Włoska”
Od 28-30 września 2021 r. w Zespole Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie-Koźlu odbyły się warsztaty pt. „Kuchnia...
Rodzinny piknik w ruinach Zamku Biskupów
18 września uczennice drugiej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych na prośbę fundacji „Kocham swoje życie” zaprezentowały słodkie stanowisko z...
Zajęcia warsztatowe w laboratorium branżowym RZPWE
„Zajęcia warsztatowe w laboratorium branżowym RZPWE” dla uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych w ramach projektu Opolskie szkolnictwo zawodowe dla...
Warsztaty tematyczne
W dniach 7-8września uczennice klasy czwartej technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięły udział w warsztatach tematycznych związanych z tworzeniem marki...
Aktywnie rozpoczynamy rok szkolny
7 czerwca uczniowie klasy 2 technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w spływie kajakowym w Sławięcicach. Oprócz aktywnego wypoczynku...
Uczniowie technikum żywienia podnoszą swoje kwalifikacje
6 września w pracowniach gastronomicznych odbyło się szkolenie z zakresu obróbki wstępnej oraz przygotowania potraw z ryb słodkowodnych – karpia...
„Festiwal Truskawek”
9 czerwca odbył się „Festiwal Truskawek”- uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharze przygotowali pyszne dania i koktajle z truskawek, którymi...
Szkolny konkurs na „Najlepszego kucharza w ZS nr 1”
2 czerwca 2021 r. odbył się Szkolny konkurs na „Najlepszego kucharza w ZS nr 1”. Tytuł „Najlepszego kucharza w ZS...
„Szkolny konkurs na najlepszego kucharza ZS nr 1”- temat przewodni kuchnia śląska
Zapraszamy uczniów: technikum żywienia i usług gastronomicznych BS1 w zawodzie kucharz
Sukces Julii Lerch
Uczennica klasy 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych, zajęła II miejsce w VI Wojewódzkim Konkursie Wiedzy o Żywności i Żywieniu,...
KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Kierunki kształcenia- branża gastronomiczna i cukiernicza
CELE KSZTAŁCENIA:
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
1. W zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
1) oceny jakości surowca;
2) przechowywania żywności;
3) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
4) obsługi sprzętu gastronomicznego;
5) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
6) wydawania dań.
2. W zakresie kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
1) oceniania jakości żywności;
2) planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia;
3) organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej;
4) wykonywania usług gastronomicznych;
5) ekspedycji potraw i napojów.
Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin).
W trakcie nauki nauczysz się:
– jak zostać szefem kuchni;
– zarządzać restauracją;
– zasad dietetyki;
– zasad obsługi konsumenta;
– sporządzać potrawy, desery, ciasta i napoje;
– organizować przyjęcia;
– prowadzić działalność gospodarczą.
Nasi absolwenci znajdują zatrudnienie w:
– restauracjach;
– hotelach;
– domach przyjęć;
Pracują jako: szefowie kuchni, kucharze, barmani, bariści, kelnerzy, doradcy dietetyczni lub prowadzą własną działalność gospodarczą.
Po ukończeniu technikum możesz studiować:
– dietetykę;
– technologię żywności;
– jakość i bezpieczeństwo żywności;
– gastronomię i hotelarstwo;
– lub inny interesujący cię kierunek.