Dnia 10 kwietnia w Zespole Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu odbył się I Wojewódzki Konkurs Kulinarno-Kelnerski, który zgromadził młodych adeptów sztuki gastronomicznej i kelnerskiej. Uczniowie z pasją przygotowali wykwintne dania oraz eleganckie nakrycia stołów, łącząc w swoich pracach elementy tradycji z nowoczesnymi trendami kulinarnymi i aranżacyjnymi. Kreatywność i umiejętności uczestników zostały poddane ocenie jury, a wydarzenie było doskonałą okazją do zaprezentowania talentów przyszłych kucharzy i kelnerów.
W skład Jury w części kulinarnej wchodzili:
- Pan Dawid Herich- szef kuchni w Hotelu Court Wellnes & spa
- Pan Patryk Koletzko – kucharz w Restauracji Solidaris
- Pan Michał Bryłka – właściciel Bistra „Czarno na Białym”
Komisja konkursowa oceniła: kreatywność, walory smakowo-zapachowe, technikę wykonania, nawiązanie do tradycji Świąt Wielkanocnych.
Po burzliwych naradach komisja konkursowa wyłoniła trzy pierwsze miejsca:
- I miejsce Maja Adamowska i Hanna Kućmierz z ZS Zawodowych nr 1 w Brzegu
- II miejsce Natalia Gajda i Julia Dabioch z ZS nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu
- III miejsce Emilia Pallus i Thomas Głownia z CKZiU w Strzelcach Opolskich
- Wyróżnienie dla: Nicoli Skórka Oliwii Wieczorek z ZSZ nr 4 w Opolu
W skład Jury w części kelnerskiej wchodzili:
- Pan Artur Salamon- Restauracja Solidaris
- Pani Agata Ochał- właścicielka firmy Aga Decor
- Pan Michał Bryłka- właściciel Bistra „Czarno na Białym”
Komisja konkursowa oceniła: estetykę i kompozycję stołu, kreatywność i oryginalność, zgodność z zasadami savoir-vivre oraz praktyczność i funkcjonalność.
Komisja konkursowa wyłoniła trzy pierwsze miejsca:
- I miejsce Anna Raszczyk Amelia Zych z ZS nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu
- II miejsce Katarzyna Niedzielska i Lidiia Sheketa z ZS Zawodowych nr 1 w Brzegu
- III miejsce Wiktoria Tymińska Maja Zachaczewska z ZSZ nr 4 w Opolu
Wyróżnienie dla: Julii Szewczyk i Natalii Malon z CKZiU w Strzelcach Opolskich
Szanowni Państwo Nauczyciele i Członkowie Komisji Konkursowej,
W imieniu uczniów pragniemy złożyć serdeczne podziękowania za Wasze nieocenione zaangażowanie i trud włożony w organizację i przeprowadzenie konkursu. Szanowni Nauczyciele, dziękujemy za Waszą wiedzę, cierpliwość i inspirację, które pozwoliły uczniom przygotować się do rywalizacji i osiągnąć wspaniałe wyniki. Wasze wsparcie i wiara w nasze możliwości były dla nas niezwykle cenne. Szanowna Komisjo Konkursowa, dziękujemy za Państwa profesjonalizm, obiektywizm i poświęcony czas włożony w ocenę prac. Państwa sprawiedliwa ocena jest dla nas bardzo ważna. Jesteśmy wdzięczni za Waszą pracę i wkład w edukację naszej młodzieży.
Dziękujemy również za wsparcie Starostwu Kędzierzyńsko-Kozielskiemu oraz Restauracji Hotel Solidaris za zakup nagród i gadżetów.
Z wyrazami szacunku,
Dyrekcja ZS nr 1, koordynatorzy konkursu