Kucharz

Kucharz jest specjalistą od przygotowywania potraw, deserów, ciast i napojów. W środowisku lokalnym i w krajach europejskich występuje duże zapotrzebowanie na pracowników z branży hotelarsko-gastronomicznej. Kucharz potrafi stosować tradycyjne i nowoczesne techniki sporządzania potraw jak sous vide, cook-chill, dekorować desery i potrawy oraz obsługiwać urządzenia stosowane w gastronomii.

Uczeń wybierając kierunek kształcenia w zawodzie kucharz, jest zatrudniony w wybranej przez siebie restauracji jako pracownik młodociany na podstawie umowy o pracę, za którą otrzymuje wynagrodzenie. Zakład pracy deleguje ucznia do szkoły na przygotowanie teoretyczne zawodowe. W szkole uczeń uczestniczy w zajęciach z przedmiotów ogólnych oraz zawodowych teoretycznych takich jak:

  • technologia gastronomiczna;
  • zasady żywienia;
  • podstawy gastronomii;
  • wyposażenie zakładów gastronomicznych;
  • język obcy zawodowy;
  • bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii.

W trakcie nauki przyszli kucharze mają możliwość uczestniczenia w dodatkowych działaniach:

  • kursie kelnerskim;
  • kursie baristycznym;
  • kursie barmańskim;
  • stażach zagranicznych w ramach programu Erasmus+;
  • warsztatach „Czas na rybę”
  • konkursach kulinarnych i cukierniczych;

Rynek pracy:

Kucharze znajdują zatrudnienie w: restauracjach, hotelach, na promach, stołówkach, domach weselnych oraz wielu innych zakładach oferujących żywienie.

Kucharz:

Symbol zawodu: 512001

Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.

  1. Oceny jakości surowca;
  2. Przechowywania żywności;
  3. Obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
  4. Obsługi sprzętu gastronomicznego;
  5. Przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
  6. Wydawania dań.

https://mapakarier.org/paths/occupation/41/kucharka/male