Kucharz
Kucharz jest specjalistą od przygotowywania potraw, deserów, ciast i napojów. W środowisku lokalnym i w krajach europejskich występuje duże zapotrzebowanie na pracowników z branży hotelarsko-gastronomicznej. Kucharz potrafi stosować tradycyjne i nowoczesne techniki sporządzania potraw jak sous vide, cook-chill, dekorować desery i potrawy oraz obsługiwać urządzenia stosowane w gastronomii.
Uczeń wybierając kierunek kształcenia w zawodzie kucharz, jest zatrudniony w wybranej przez siebie restauracji jako pracownik młodociany na podstawie umowy o pracę, za którą otrzymuje wynagrodzenie. Zakład pracy deleguje ucznia do szkoły na przygotowanie teoretyczne zawodowe. W szkole uczeń uczestniczy w zajęciach z przedmiotów ogólnych oraz zawodowych teoretycznych takich jak:
- technologia gastronomiczna;
- zasady żywienia;
- podstawy gastronomii;
- wyposażenie zakładów gastronomicznych;
- język obcy zawodowy;
- bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii.
W trakcie nauki przyszli kucharze mają możliwość uczestniczenia w dodatkowych działaniach:
- kursie kelnerskim;
- kursie baristycznym;
- kursie barmańskim;
- stażach zagranicznych w ramach programu Erasmus+;
- warsztatach „Czas na rybę”
- konkursach kulinarnych i cukierniczych;
Rynek pracy:
Kucharze znajdują zatrudnienie w: restauracjach, hotelach, na promach, stołówkach, domach weselnych oraz wielu innych zakładach oferujących żywienie.
Kucharz:
Symbol zawodu: 512001
Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
- Oceny jakości surowca;
- Przechowywania żywności;
- Obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
- Obsługi sprzętu gastronomicznego;
- Przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
- Wydawania dań.