Uczniowie ZS nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu, którzy są również uczestnikami Hufca Pracy wzięli udział w konkursie kulinarnym na najlepsze pierogi ruskie. Uczestnicy pracowali w parach, a dla wielu z nich był to pierwszy w życiu konkurs kulinarny, co wzbudzało zarówno ekscytację, jak i naturalną tremę. Podczas przygotowywania pierogów nie zabrakło drobnych niepowodzeń i potknięć – niektórym ciasto sprawiało trudność, inni mierzyli się z właściwym doprawieniem farszu. Jednak to właśnie te sytuacje stanowiły ważny element procesu nauki. Konkurs był okazją, by młodzież mogła zmierzyć się z realnymi wyzwaniami kuchennymi, nauczyć się współpracy w duecie oraz zobaczyć, jak wygląda praca pod presją czasu. Ogromnym wsparciem dla uczestników był nauczyciel gastronomii, pan Piotr Piechaczek, który towarzyszył młodzieży, służył wskazówkami oraz dbał o to, aby konkurs przebiegał w przyjaznej i edukacyjnej atmosferze. W skład jury weszła również pani dyrektor ZS nr 1 pani Ewelina Kowaś, która wraz z pozostałymi oceniającymi zwracała uwagę nie tylko na smak potraw, ale także na estetykę podania. Organizowanie takich konkursów jest niezwykle ważne dla uczestników Hufca Pracy, tego typu inicjatywy rozwijają samodzielność, kreatywność, umiejętności zawodowe, a także pozwalają młodzieży nabrać pewności siebie. Konkursy kulinarne inspirują do doskonalenia warsztatu, budują zdrową rywalizację i pokazują, że nawet niepowodzenia są cenną lekcją. Wszystkim uczestnikom gratulujemy odwagi, zaangażowania i zapału. To był dzień pełen emocji, nauki oraz świetnych smaków.
Justyna Pojasek



