2 czerwca 2021 r. odbył się Szkolny konkurs na „Najlepszego kucharza w ZS nr 1”. Tytuł „Najlepszego kucharza w ZS nr 1” zdobyła Magdalena Olbrich uczennica trzeciej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych.II miejsce zdobyła Weronika Przewrocka z klasy II BS 1 Stopnia w zawodzie kucharz III miejsce zdobyła Agnieszka Duchnowska z klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Konkurs składał się z dwóch etapów, teoretycznego i praktycznego. W etapie teoretycznym uczestnicy wypełnili test wiedzy składający się z 50 pytań w tym 20% pytań z kuchni śląskiej. Trzech uczestników z najwyższą liczbą punktów zmierzyło się w etapie praktycznym. Finalistki konkursu wykonały tradycyjne potrawy z kuchni śląskiej czyli rolady, kluski i modrą kapustę.
Komisja konkursowa składająca się z p. Dyrektor ZS nr 1 mgr Urszuli Więcek, animatorki kultury śląskiej mgr Teresy Młynarek, nauczycieli przedmiotów zawodowych gastronomicznych mgr inż. Danuty Treffon, mgr inż. Joanny Czulak i mgr inż. Marcina Zaczka, oceniła prezentację i walory smakowo-zapachowe konkursowych dań.