30 listopada 2022 r. w Zespole Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie-Koźlu odbył się Wojewódzki konkurs kulinarny pt. „Kuchnia Myśliwska” zorganizowany przez Polski Związek Łowiecki Zarząd Okręgowy w Opolu, Komisję Edukacji i Kultury Łowieckiej. W oprawie sygnalistów myśliwskich, pod okiem szefa kuchni sześć drużyn ze szkół gastronomicznych województwa opolskiego wykonało potrawy z Daniela.
Komisja konkursowa wyłoniła następujących laureatów:
- I miejsce Zespół Szkół Centrum Rolniczego z Głubczyc
- II miejsce Zespół Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu, uczennice klasy trzeciej technikum żywienia i usług gastronomicznych- Wiktoria Rojczyk i Jagoda Furman
- III miejsce Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku.
Wydarzenie zaszczycili swoją obecnością wicestarosta powiatu kędzierzyńsko-kozielskiego p. Józef Gisman, kierownik wydziału oświaty p. Aurelia Stępień, starszyzna Polskiego Związku Łowieckiego Zarządu Okręgowego w Opolu, dyrektor ZS nr 1 p. Ewelina Kowaś oraz nauczyciele przygotowujący uczniów do konkursu.
Celem konkursu było przybliżenie kultury łowieckiej w postaci tradycyjnych dań przyrządzanych z darów naszych lasów,
Gratulujemy wszystkim laureatom!!!