6 grudnia 2022 r. uczniowie klasy pierwszej technikum żywienia i usług gastronomicznych Bartosz Sztucki i Paweł Kruczek wzięli udział w etapie regionalnym ogólnopolskiego konkursu „Bitwa na drobiowe smaki II” zorganizowanego przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.
Zadaniem uczestników konkursu było wykonanie dania głównego i zupy wykorzystując mięso drobiowe i dowolne dodatki. Z pośród 16 drużyn z województwa opolskiego i dolnośląskiego komisja konkursowa wyłoniła jedną drużynę , która przeszła do ogólnopolskiego finału.
Niestety nie udało się wygrać naszym uczniom, ale wykazali się kreatywnością, dobrą organizacją i odpornością na stres. Udział w konkursie była dla młodych adeptów sztuki kulinarnej dużym doświadczeniem i zachęcił do dalszego udziału w konkursach kulinarnych.
Konkurs sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.