Technik technologii żywności na podbudowie kwalifikacji SPC.01 314403

Kierunki kształcenia- branża gastronomiczna i cukiernicza

Nauka w zawodzie trwa 5 lat.

KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE:

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych.
SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.

CELE KSZTAŁCENIA:
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik technologii żywności powinien być przygotowany
do wykonywania zadań zawodowych:

1) W zakresie kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych:

  1. Stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych;
  2. Magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych;
  3. Sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych;
  4. Wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.

2) W zakresie kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych:

  1. Wytwarzania produktów spożywczych;
  2. Organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym;
  3. Nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym.

Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin).

Szkoła posiada dwie pracownie cukiernicze bogato wyposażone w sprzęt do sporządzania ciast i deserów. Zajęcia będą prowadzone w formie teoretycznej i praktycznej przez doświadczonych nauczycieli przedmiotów zawodowych. W trakcie nauki uczeń może uczestniczyć w konkursach przedmiotowych, dodatkowych szkoleniach, warsztatach i stażach.

Absolwent kierunku technik technologii żywności na podbudowie kwalifikacji

SPC.01. produkcja wyrobów cukierniczych może zdobyć zatrudnienie w:

  • cukierniach i piekarniach;
  • zakładach produkcji cukierniczej;
  • kawiarniach;
  • lodziarniach;
  • restauracjach;
  • hotelach;
  • laboratoriach badających żywność;
  • zakładach przemysłu spożywczego;
  • hurtowniach zaopatrujących zakłady produkujące żywność;

na następujących stanowiskach:

  • cukiernik;
  • technolog żywności;
  • kierownik produkcji;
  • laborant;
  • pracownik produkcji;
  • doradca ds. żywnościowych;
  • przedstawiciel handlowy.

Nauka na kierunku technik technologii żywności na podbudowie kwalifikacji SPC.01. produkcja wyrobów cukierniczych pozwoli uczniowi rozwijać swoje zainteresowania cukiernictwem oraz zdobyć wykształcenie średnie i tytuł technika technologii żywności.

Absolwent kierunku technik technologii żywności może kontynuować naukę na studiach wyższych wybierając kierunek:

  • technologia żywności;
  • inżynieria produkcji;
  • dietetyka;
  • gastronomia i hotelarstwo;
  • zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności i wielu innych.
Kurs kelnerski zaawansowany

Kurs kelnerski zaawansowany

22 maja odbył się Kurs kelnerski zaawansowany dla uczniów ZS nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu zorganizowany przez JAKIMOWICZ HoReCa Academy.