22 maja odbył się Kurs kelnerski zaawansowany dla uczniów ZS nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu zorganizowany przez JAKIMOWICZ HoReCa Academy.
Technik technologii żywności na podbudowie kwalifikacji SPC.01 314403
Kierunki kształcenia- branża gastronomiczna i cukiernicza
Nauka w zawodzie trwa 5 lat.
KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE:
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych.
SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.
CELE KSZTAŁCENIA:
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik technologii żywności powinien być przygotowany
do wykonywania zadań zawodowych:
1) W zakresie kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych:
- Stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych;
- Magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych;
- Sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych;
- Wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.
2) W zakresie kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych:
- Wytwarzania produktów spożywczych;
- Organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym;
- Nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym.
Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin).
Szkoła posiada dwie pracownie cukiernicze bogato wyposażone w sprzęt do sporządzania ciast i deserów. Zajęcia będą prowadzone w formie teoretycznej i praktycznej przez doświadczonych nauczycieli przedmiotów zawodowych. W trakcie nauki uczeń może uczestniczyć w konkursach przedmiotowych, dodatkowych szkoleniach, warsztatach i stażach.
Absolwent kierunku technik technologii żywności na podbudowie kwalifikacji
SPC.01. produkcja wyrobów cukierniczych może zdobyć zatrudnienie w:
- cukierniach i piekarniach;
- zakładach produkcji cukierniczej;
- kawiarniach;
- lodziarniach;
- restauracjach;
- hotelach;
- laboratoriach badających żywność;
- zakładach przemysłu spożywczego;
- hurtowniach zaopatrujących zakłady produkujące żywność;
na następujących stanowiskach:
- cukiernik;
- technolog żywności;
- kierownik produkcji;
- laborant;
- pracownik produkcji;
- doradca ds. żywnościowych;
- przedstawiciel handlowy.
Nauka na kierunku technik technologii żywności na podbudowie kwalifikacji SPC.01. produkcja wyrobów cukierniczych pozwoli uczniowi rozwijać swoje zainteresowania cukiernictwem oraz zdobyć wykształcenie średnie i tytuł technika technologii żywności.
Absolwent kierunku technik technologii żywności może kontynuować naukę na studiach wyższych wybierając kierunek:
- technologia żywności;
- inżynieria produkcji;
- dietetyka;
- gastronomia i hotelarstwo;
- zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności i wielu innych.
Najlepszy kucharz i cukiernik w ZS nr 1 w roku 2023 r.
15 maja w ZS nr 1 im. Powstańców Śląskich odbył się szkolny konkurs o tytuł Najlepszego kucharza i cukiernika w...
Technik technologii żywności – nowy kierunek w ZS1
Technik technologii żywności na podbudowie kwalifikacji SPC.01 314403