Zapraszamy uczniów:
- technikum żywienia i usług gastronomicznych
- BS1 w zawodzie kucharz
do udziału w szkolnym konkursie na najlepszego kucharza ZS nr 1
Regulamin konkursu:
- Konkurs jest przeznaczony dla uczniów uczących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych i w zawodzie kucharz.
- Cele konkursu:
- promocja zawodów gastronomicznych w ZS nr 1;
- upamiętnienie 100-lecia rocznicy wybuchu III Powstania Śląskiego;
- promocja kuchni śląskiej;
- propagowanie wiedzy i umiejętności kulinarnych w środowisku lokalnym.
- Konkurs będzie się składał z dwóch etapów:
- Etap I: test wiedzy z gastronomii: 50 pkt do zdobycia (20% pytań z kuchni śląskiej)
- Etap II: część praktyczna- trzy osoby z największą liczbą punktów zdobytą w pierwszym etapie, wykonają wylosowaną potrawę kuchni śląskiej- 30 pkt.
- Harmonogram:
- Zgłoszenia przyjmujemy do 21 maja 2021 r.- wypełniając formularz zgłoszeniowy;
- Część teoretyczna 27 maja 2021r o godzinie 17:00 zostanie uruchomiony test online i będzie dostępny 40 minut;
- Część praktyczna w ustalonym z finalistami terminie (trzy pierwsze miejsca w części teoretycznej);
- Ocena zadania praktycznego;
- Wręczenie nagrody zdobywcy I miejsca konkursu.
- Komisja konkursowa
W skład komisji konkursowej wchodzą
- dyrektor ZS nr 1 mgr Urszula Więcek;
- nauczyciele przedmiotów gastronomicznych;
- mgr Teresa Młynarek- animatorka kultury śląskiej w ZS nr 1.
Link do formularza zgłoszeniowego: