Hufiec Pracy w Kędzierzynie-Koźlu przy współpracy z Zespołem Szkół nr 1 zorganizował konkurs kulinarny ,,Potrawy wielkanocne”. Do konkursu przystąpili uczniowie klas drugich i trzecich kształcący się w zawodzie kucharza. Składał się on z dwóch części: teoretycznej, którą był test wiedzy z zakresu gastronomii składający się z dwudziestu pytań oraz praktycznej podczas której młodzież w dwuosobowych grupach przygotowywała potrawy wielkanocne takie jak jajka faszerowane i babki . Młodzież bardzo chętnie i aktywnie uczestniczyła w konkursie. Dołożyła wszelkich starań, aby potrawy wyglądały wykwintnie i były smaczne. Wykazali się przy tym dużą kreatywnością i pomysłowością. Zmagania uczestników oceniało jury w składzie której zasiadali Dyrektor ZS nr 1 Urszula Więcek , komendant Hufca Pracy Aneta Kotarba-Krząkała, kierownik kształcenia praktycznego Ewelina Kowaś, właścicielka Restauracji Kryształ w Długomiłowicach Dominika Piegsa, Mateusz Kampa kucharz Hotelu Solidaris w Kędzierzynie-Koźlu oraz Julia Lerch uczennica trzeciej klasy Technikum Gastronomicznego. Komisja konkursowa miała trudne zadanie, gdyż wszystkie potrawy były wykonane efektownie i smacznie. Po naradach I miejsce jury przyznało Joannie Zdziebłowskiej i Malwinie Olszewskiej uczennicom klasy III ek II miejsce zajęła drużyna męska, którą reprezentowali Bartłomiej Nowak i Artur Bednorz uczniowie klasy II kg, natomiast miejsce III zdobyły Nikola Zych i Oliwia Mędrek uczennice klasy II kg. Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem i warto organizować tego typu przedsięwzięcia.
Aurelia Iwańska-Jagiełło