Technik technologii żywności na podbudowie kwalifikacji SPC.01 314403
Nauka w zawodzie trwa 5 lat.
KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE:
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
CELE KSZTAŁCENIA:
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik technologii żywności powinien być przygotowany
do wykonywania zadań zawodowych:
1) w zakresie kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych:
- stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,
- magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,
- sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,
- wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych;
2) w zakresie kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych:
- wytwarzania produktów spożywczych,
- organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
- nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym.
Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin).