„Szkolny konkurs na najlepszego kucharza ZS nr 1”- temat przewodni kuchnia śląska

„Szkolny konkurs na najlepszego kucharza ZS nr 1”- temat przewodni kuchnia śląska

Zapraszamy uczniów:

  • technikum żywienia i usług gastronomicznych
  • BS1 w zawodzie kucharz

do udziału w szkolnym konkursie na najlepszego kucharza ZS nr 1

Regulamin konkursu:

  1. Konkurs jest przeznaczony dla uczniów uczących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych i w zawodzie kucharz.
  2. Cele konkursu:
  • promocja zawodów gastronomicznych w ZS nr 1;
  • upamiętnienie 100-lecia rocznicy wybuchu III Powstania Śląskiego;
  • promocja kuchni śląskiej;
  • propagowanie wiedzy i umiejętności kulinarnych w środowisku lokalnym.
  1. Konkurs będzie się składał z dwóch etapów:
  • Etap I: test wiedzy z gastronomii: 50 pkt do zdobycia (20% pytań z kuchni śląskiej)
  • Etap II: część praktyczna- trzy osoby z największą liczbą punktów zdobytą w pierwszym etapie, wykonają wylosowaną potrawę kuchni śląskiej- 30 pkt.
  1. Harmonogram:
  • Zgłoszenia przyjmujemy do 21 maja 2021 r.- wypełniając formularz zgłoszeniowy;
  • Część teoretyczna 27 maja 2021r  o godzinie 17:00 zostanie uruchomiony test online i będzie dostępny 40 minut;
  • Część praktyczna w ustalonym z finalistami terminie (trzy pierwsze miejsca w części teoretycznej);
  • Ocena zadania praktycznego;
  • Wręczenie nagrody zdobywcy I miejsca konkursu.
  1. Komisja konkursowa

W skład komisji konkursowej wchodzą

  • dyrektor ZS nr 1 mgr Urszula Więcek;
  • nauczyciele przedmiotów gastronomicznych;
  • mgr Teresa Młynarek- animatorka kultury śląskiej w ZS nr 1.

Link do formularza zgłoszeniowego:

https://forms.gle/ejAACfieJcPnrMDV8