Cześć, jestem uczennicą drugiej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych. W lutym wzięłam udział w projekcie unijnym „Staże zagraniczne drogą do międzynarodowych kwalifikacji zawodowych” w ramach programu Erasmus+, w ramach którego wyjechałam na 26 dniowy staż do Eberswalde.
Moja praktyka odbywała się w restauracji włoskiej „La Fontanna”, znajdującej się w Bad Freinwalde. Miałam okazję pracować z wykwalifikowanymi szefami kuchni, którzy przez miesiąc pokazywali i uczyli mnie prawdziwej pracy na kuchni. W trakcie trwania stażu poszerzyłam swoją wiedzę na temat kuchni włoskiej. Miałam okazję próbować różnych smaków oraz uczyć się różnych sztuk kulinarnych np. przyrządzanie ślimaków, pizzy, makaronów i owoców morza. Atmosfera panująca w restauracji była bardzo przyjazna oraz pełna śmiechu. W czasie wolnym uczestniczyłam w wycieczkach kulturalnych i proekologicznych. Wraz z kolegami ze szkoły uczestniczącymi w pierwszej mobilności opracowałam projekt „Moja Ekologiczna Restauracja”, w której opisaliśmy nowoczesne działania proekologiczne. Dzięki wyjazdowi na staż bardzo dużo się nauczyłam i przeżyłam wspaniałą przygodę.
Uczennica klasy 2 Natalia Wołowska
Moja ekologiczna restauracja – PREZENTACJA