Uczestnicy projektu w ramach Dnia Otwartego zorganizowali prezentacje i poczęstunek dla òsmoklasistòw. Uczniowie opowiedzieli o stażu w Niemczech, wycieczkach i...
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Dzień otwarty w gastronomii
Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharze zaprezentowali swoim młodszym kolegom nowoczesne techniki sporządzania potraw takie jak sous vide,...
Zakończenie drugiej mobilności w ramach programu Erasmus
Po 26 dniach stażu uczestnicy 2 mobilności pożegnali się z pracodawcami i odebrali certyfikaty potwierdzające umiejętności uzyskane na praktykach. Ocena...
Święta tuż tuż! Wspólne gotowanie
7 kwietnia 2022 r. uczniowie drugiej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych przeprowadzili zajęcia z uczestnikami warsztatów terapii zajęciowej. Motywem...
Wspomnienia ze stażu w Niemczech
Cześć, jestem uczennicą drugiej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych. W lutym wzięłam udział w projekcie unijnym „Staże zagraniczne drogą...
Śladami historii i kultury Niemiec
Uczestnicy drugiej mobilności w ramach rozwijania kompetencji personalno-społecznych i działań proekologicznych wzięli udział w wycieczkach do Berlina.
II Mobilność uczniów ZS nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu
Druga grupa wyjazdowa rozpoczęła staż zagraniczny w Eberswalde. Uczniowie zostali przydzieleni do restauracji, w których będą odbywać 26 dniowy staż....
To już koniec…projektu
” To już jest koniec”… jak śpiewały Elektryczne Gitary, koniec mobilności dla I grupy uczestników projektu „Staże zagraniczne drogą do...
Relaks w Tropical Island
Na początku tygodnia uczestnicy projektu „Staże zagraniczne drogą do międzynarodowych kwalifikacji zawodowych” relaksowali się po ciężkiej pracy w kompleksie Tropical...
Zwiedzanie Berlina w ramach projektu Erasmus+
„Na początku tego tygodnia uczestnicy projektu „Staże zagraniczne drogą do międzynarodowych kwalifikacji zawodowych” wybrali się na wycieczkę do stolicy Niemiec...
KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
CELE KSZTAŁCENIA:
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
1. W zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
1) oceny jakości surowca;
2) przechowywania żywności;
3) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
4) obsługi sprzętu gastronomicznego;
5) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
6) wydawania dań.
2. W zakresie kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
1) oceniania jakości żywności;
2) planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia;
3) organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej;
4) wykonywania usług gastronomicznych;
5) ekspedycji potraw i napojów.
Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin).
W trakcie nauki nauczysz się:
– jak zostać szefem kuchni;
– zarządzać restauracją;
– zasad dietetyki;
– zasad obsługi konsumenta;
– sporządzać potrawy, desery, ciasta i napoje;
– organizować przyjęcia;
– prowadzić działalność gospodarczą.
Nasi absolwenci znajdują zatrudnienie w:
– restauracjach;
– hotelach;
– domach przyjęć;
Pracują jako: szefowie kuchni, kucharze, barmani, bariści, kelnerzy, doradcy dietetyczni lub prowadzą własną działalność gospodarczą.
Po ukończeniu technikum możesz studiować:
– dietetykę;
– technologię żywności;
– jakość i bezpieczeństwo żywności;
– gastronomię i hotelarstwo;
– lub inny interesujący cię kierunek.