Obecnie prężnie rozwijająca się branża gastronomiczna poszukuje osób posiadających umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Wiedzę z tym związaną można uzyskać kształcąc się w kierunku technika żywienia i usług gastronomicznych.
Ucząc się w technikum 4-letnim w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zdobędziesz wiedzę z zakresu:
- Oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania.
- Sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia.
- Ekspedycji potraw i napojów.
- Planowania i oceny żywienia.
- Organizowania produkcji gastronomicznej.
- Planowania i realizacji usług gastronomicznych.
- Prawidłowej obsługi konsumenta.
Zdobędziesz również umiejętność aktywnego zachowania się na rynku oraz m.in. prowadzenia własnej działalności gospodarczej i sporządzania biznes planu. Jako absolwent tego kierunku możesz znaleźć zatrudnienie we wszystkich typach zakładów gastronomicznych, m.in.:
- restauracjach;
- barach;
- kawiarniach;
- stołówkach;
- domach opieki;
- hotelach;
- pensjonatach;
- domach wczasowych;
- na promach i statkach.
Możesz prowadzić własną działalność gospodarczą!
- fachowo i kompleksowo obsługiwać i organizować bale, wesela;
- organizować żywienie zbiorowe w bufetach, stołówkach, barach, itp.;
- projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych.
Dziś pracodawcy oczekują od absolwentów, oprócz kwalifikacji w danym zawodzie tzw. Kompetencji kluczowych, czyli umiejętności osobistych, które gwarantują, że pracownik łatwo dostosuje się do zmian w zakładzie i jego otoczeniu, a także wykaże samodzielność i inicjatywę. Takie kompetencje kluczowe to m. in.:
- Przestrzeganie zasad kultury i etyki.
- Kreatywność i konsekwentność w realizacji zadań.
- Przewidywanie skutków podejmowanych działań.
- Otwartość na zmiany.
- Umiejętność radzenia sobie ze stresem.
- Aktualizacja wiedzy i doskonalenie umiejętności zawodowych.
- Przestrzeganie tajemnicy zawodowej.
- Umiejętność ponoszenia odpowiedzialności za podejmowane działania.
- Umiejętność negocjowania warunków porozumień.
- Umiejętność współpracy w zespole.
W trakcie nauki będziesz doskonalić nie tylko kompetencje ogólne, ale również zawodowe, które podzielone są na przedmiotowe kształcenie teoretyczne:
- organizowanie produkcji gastronomicznej;
- technologia gastronomiczna z towaroznawstwem;
- prowadzenie działalności gospodarczej;
- język obcy w gastronomii;
- zasady żywienia;
- obsługa konsumenta;
- wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii.
Oraz przedmioty w kształceniu praktycznym:
- gastronomia w praktyce;
- planowanie i ocena żywienia;
- obsługa konsumenta.
Oprócz nauki w szkole umiejętności będą doskonalone na praktykach zawodowych, które odbywać się będą na promach oraz w renomowanych zakładach hotelarskich.
Nauka w technikum trwa 4 lata. Uczeń w trakcie nauki będzie zdawał egzaminy zewnętrzne pozwalające na uzyskanie dwóch kwalifikacji:
T.6. Sporządzanie potraw i napojów
- Przechowywanie żywności.
- Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów.
T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
- Planowanie i ocena żywienia.
- Organizowanie produkcji gastronomicznej.
- Planowanie i wykonywanie usług gastronomicznych.
Pozytywny wynik egzaminu zewnętrznego z obu kwalifikacji jest warunkiem koniecznym do uzyskania tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych.
Jako absolwent tego kierunku możesz znaleźć zatrudnienie we wszystkich typach zakładów gastronomicznych, m.in.:
- restauracjach;
- barach;
- kawiarniach;
- stołówkach;
- domach opieki;
- hotelach;
- pensjonatach;
- domach wczasowych;
- na promach i statkach.
http://zs1.edu.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=20066&Itemid=285#sigFreeId62cbd49dad