W czwartek tj. 28 października 2021 r. uczniowie technikum ekonomicznego wzięli udział w Igrzyskach Ekonomicznych. Organizatorem konkursu jest Koło Naukowe Ekonomistów, działające na Wydziale Ekonomicznym Uniwersytetu Opolskiego pod patronatem Polskiego Towarzystwa Ekonomicznego. Uczniowie otrzymali test składający się z pytań otwartych i zamkniętych dotyczących takich zagadnień ekonomicznych jak pojęcia z mikro i makroekonomii, funkcjonowanie giełdy, bankowość, Unia Europejska.

Obchody miesiąca bibliotek szkolnych, czyli „Październikowe książkobranie”
W październiku nasza biblioteka szkolna przeprowadziła kampanię czytelniczą, zachęcającą młodzież do czytania. Codziennie do symbolicznego koszyka została dodana książka, a jej opis był umieszczony na facebookowej stronie – „Biblioteka ZS 1”. O wartościach płynących z czytania nie trzeba nikogo przekonywać.


„Tydzień Zawodowców” w ZS nr 1
W dniach 22.11-2021- 25.11.20212 r. w Zespole Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu odbył się tydzień zawodowców. Zainteresowani zawodami uczniowie klas ósmych mogli zapoznać się z zawodami, w jakich kształci nasza szkoła. Brali czynny udział w zajęciach z przedmiotów zawodowych.


Dzień Zdrowia Psychicznego
W dniu 28 października obchodziliśmy w szkole Dzień Zdrowia Psychicznego. Według WHO zdrowie psychiczne to: „stan dobrego samopoczucia, w którym człowiek wykorzystuje swoje zdolności, może radzić sobie ze stresem w codziennym życiu, może wydajnie i owocnie pracować oraz jest w stanie wnieść wkład w życie danej wspólnoty”.

Informacja dla emerytowanych pracowników szkoły
W związku ze zbliżającym się posiedzeniem Komisji Socjalnej proszę wszystkich emerytowanych pracowników szkoły o złożenie do 15 listopada br. wniosków o przyznanie świadczenia socjalnego na 2021r. wraz z kserokopią dokumentu potwierdzającego wysokość pobieranego uposażenia z ZUS -u.



Wycieczka przedmiotowa do Winiarni Synapsa
Klasa trzecia technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w wycieczce przedmiotowej do Winiarni Synapsa w Większycach. Uczniowie poznali zasady degustacji wina, tajniki pracy sommeliera, zapoznali się z produkcją wina i uprawą winorośli.