Klasa trzecia technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w wycieczce przedmiotowej do Winiarni Synapsa w Większycach. Uczniowie poznali zasady degustacji wina, tajniki pracy sommeliera, zapoznali się z produkcją wina i uprawą winorośli.
Otrzęsiny klas pierwszych
Dnia 19.10 w naszej szkole odbyły się otrzęsiny klas pierwszych. Tradycyjnie przygotowali je dla swoich młodszych kolegów uczniowie klas drugich. Wzorem lat ubiegłych każdy zespół klasowy musiał wcześniej przygotować krótki filmik o sobie oraz transparent prezentujący klasę.
Wojewódzki dzień szefa kuchni
Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych w ZS nr 1 biorą udział w WOJEWÓDZKIM DNIU SZEFA KUCHNI. Kucharz to jeden z niewielu zawodów, których nie będzie w stanie zastąpić sztuczna inteligencja. Dobry kucharz musi mieć przede wszystkim fantastyczny smak, który pozwala mu kreować niepowtarzalne kompozycje smakowe. Nic zatem dziwnego, że od kilku lat popularność tej profesji rośnie.
Klasa 4cT brała udział w wycieczce przedmiotowej z biologii
W poniedziałek 18.10.2021r. uczniowie klasy 4cT uczestniczyli w wycieczce przedmiotowej z biologii odwiedzając wystawę BODY WORLDS z cyklu VITAL, dotyczącą anatomii człowieka autorstwa wynalazcy plastynacji prof. Gunthera von Hagens. Na wystawie zobaczyliśmy ponad 150 prawdziwych eksponatów ludzkich ciał, które przedstawiały potencjał ludzkiego ciała w ruchu, jego anatomiczną formę oraz złożoność funkcji.
IV Opolski Bieg Belfra
Dnia 16 października odbył się IV Opolski Bieg Belfra w Grodkowie. Nasi nauczyciele wychowania fizycznego wzięli udział w konkurencji nordic walking na dystansie 5 km. Po raz kolejny wykazali się niesamowitą walecznością i hartem ducha, który zaowocował sukcesami na podium.
Pożegnanie Kevina
„Jest na świecie taki rodzaj smutku, którego nie można wyrazić łzami. Nie można go nikomu wytłumaczyć. Nie mogąc przybrać żadnego kształtu, osiada cicho na dnie serca jak śnieg podczas bezwietrznej nocy.” Haruki Murakami Z ogromnym smutkiem i żalem przyjęliśmy wiadomość o nagłej śmierci naszego Kolegi Kevina Ryszkowskiego ucznia klasy 3kp.
Zaproszenie do udziału w Erasmusie
Zapraszamy uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharzy do udziału w projekcie „Staże zagraniczne drogą do międzynarodowych kwalifikacji zawodowych” w ramach programu Erasmus+, w akcji KA122-VET- Krótkoterminowe projekty na rzecz mobilności osób uczących się i kadry w dziedzinie kształcenia i szkolenia zawodowego.
VI Bieg po Zdrowie za nami
9 października br. odbył się na plantach oraz w parku kozielskim VI Bieg po Zdrowie, którego organizatorem był Zespół Szkół nr 1, czyli tzw. Budowlanka, oraz Starostwo Powiatowe w Kędzierzynie-Koźlu.